nlen
Vinum et Spiritus |
15579
home,page,page-id-15579,page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-7.9,wpb-js-composer js-comp-ver-4.9.1,vc_responsive
 

STOP DE ONEERLIJKE TAKS OP WIJN EN GEDISTILLEERDE DRANKEN

Ons vakmanschap drink je met verstand

WAAROM WE UW STEUN NODIG HEBBEN

Vorig jaar nam de regering de onverwachte beslissing om de accijnzen op wijn en gedistilleerde dranken te verhogen. Via een Koninklijk Besluit besliste de regering om de accijnzen op wijn en gedistilleerde dranken respectievelijk met 30% en 40% te verhogen – dit zonder voorafgaande consultatie met de sector noch de consument. Daarenboven rechtvaardigde de regering deze maatregel om een budgettair deficit te vermijden.

De verhoging heeft een directe impact op de levenskost van de Belgische consument – de taksen op een fles wijn kunnen oplopen tot 30% van de prijs, en dit cijfer kan oplopen tot maar liefst naar 70% voor gedistilleerde drankenDeze onredelijke accijnsverhoging op wijn en gedistilleerde dranken zal iedereen treffen, in het bijzonder de mensen die onze producten verantwoordelijk consumeren.

En dit is duidelijk niet naar de zin van de Belgische bevolking – 60% van de Belgen vinden de taksen op wijn oneerlijk, en maar liefst 75% voor gedistilleerde dranken. En daar blijft het niet bij! 4 op 10 consumenten kiezen er liever voor om hun wijn en gedistilleerde dranken in het buitenland aan te kopen. De overheid riskeert dus om de inkomsten die uit deze maatregelen zouden voortvloeien, te verliezen.

Aangezien de Belgische industrie van wijn en gedistilleerd op lokale producten berust, zullen de familiale distilleerderijen alsook de lokale toeleveranciers het zwaarst getroffen worden. Deze lokale ambachtslieden staan al onder hevige druk – de impact van de vorige accijnsverhogingen in de laatste jaren heeft de verkoop van wijn en gedistilleerde dranken doen teruglopen in België en vertaalt zich in aanzienlijke verliezen.

Onderteken deze petitie om de federale regering op te roepen om deze maatregel te herzien en tegemoet te komen aan de bezorgheden van de consument, de lokale producent alsook van de mensen werkzaam in de productie, in de bottelarij, de distributie en de verkoop van wijn en gedistilleerde dranken.

vinum-facts-NL-3

ACTUALITEIT

Networking event te Wichelen

Bekijk hier de video van ons networking event over de accijnsproblematiek met toespraken van Michel Maus, Kenneth Taylor en de vertegenwoordigers uit de sector.

Foto’s: klik hier

Video :

Screen Shot 2016-04-26 at 17.12.02

25
APR
HOGERE ACCIJNZEN OP ALCOHOL MISSEN HUN DOEL

In Januari 2016 werd er 53 miljoen euro opgehaald aan accijnzen op alcoholische dranken, amper 600.000 euro meer dan in januari 2015, terwijl de regering op extra maandelijkse inkomsten van 15 miljoen euro had gehoopt. Lees het artikel hier.

10
MAA
De verkoop is ingezakt

In een artikel van Sudinfo, licht Florence Maniquet, woordvoerster van Delhaize toe: “Net voor de accijnsverhoging kenden we een sterke groei in de verkoop van gedistilleerde dranken. Ik zou dit rond de 60% schatten. Ondertussen is de situatie sterk veranderd. We hebben veel verloren in December en Januari”.  

17
Feb
Negatieve impact op de werkgelegenheid

Pierre Bourdon van de ‘Distillerie du Centenaire’ uit Wiers benadrukt dat de accijnsverhoging een zware impact kan hebben op de tewerkstelling en een bedreiging vormt voor de continuïteit van de lokale onderneming alsook voor de overdracht van het vakmanschap op de jonge ondernemers. Bekijk hier het fragment (vanaf 5’50”)

12
Nov
MINDER ALCOHOL VERKOCHT MAAR WEL MEER GESTOLEN SINDS ACCIJNSVERHOGING

Uit een bevraging van het NSZ blijkt dat er steeds minder sterke drank wordt gekocht. Buurtwinkels merken dat de verkoop sinds de accijnsverhoging met 14% is afgenomen, terwijl de diefstal gemiddeld met 11% is toegenomen. Grensshoppen lijkt één van de verklaringen te zijn. Lees het artikel hier.

5
APR
4 op de 10 Belgen overwegen om alcohol in buitenland te kopen

Geert Van Lerberghe, Algemeen Directeur van Vinum Et Spiritus getuigt in het nieuwsblad “De verhoging van de accijnzen leidt tot een toename van de grensoverschrijdende aankopen met een negatieve impact voor de overheid en de sector tot gevolg.Daarom lanceert Vinum Et Spiritus een petitie.” Lees hier het artikel.

24
Feb
We zullen de stock moeten verminderen

Benoit Trentin, drank distributeur bij Farciennes, bevestigt dat de beslissing van de regering contraproductief is en de Belgische consument naar de buurlanden duwt door een prijsverschil op alcoholhoudende dranken van ongeveer 40%. Bekijk hier het fragment (vanaf 6’50’’).

17
Jan
SEE MORE

ONDERTEKEN DE PETITIE

Door het ondertekenen van deze petitie,
  • Steun ik de sector en zijn ambacht, goed voor 36.000 directe en indirecte jobs in België
  • Weiger ik meer taksen te betalen in België dan in de buurlanden
  • En roep ik de regering op om onmiddellijk de oneerlijke en onredelijke accijnsverhoging op wijn en gedistilleerde dranken op te schorten, en terug te keren naar een evenwichtig en duurzaam systeem

Wij behandelen uw persoonsgegevens als vertrouwelijke informatie en we geven deze gegevens niet door aan derden

OVER ONS

Deze petitie werd georganiseerd door Vinum Et Spiritus Association Belgium. De beroepsvereniging werd in 1950 gecreëerd en vertegenwoordigt 90% à 95% van het verkochte volume van wijn en gedistilleerde dranken in België. Vinum Et Spiritus vertegenwoordigt zijn leden op alle niveaus, verdedigt hun belangen en ondersteunt hen in het streven naar een duurzame economische ontwikkeling. Zijn leden bestaan uit bedrijven actief in de productie, distributie, botteling, import en export. Van zelfstandigen en KMOs tot multinationals. Meer informatie kan u terugvinden op http://vinumetspiritus.be.

Details over ons engagement betreffende het verantwoordelijk omgaan met wijn en gedistilleerde dranken kan u terugvinden op http://vinumetspiritus.be/responsibility.

Ons vakmanschap drink je met verstand

DE SECTOR IN ENKELE CIJFERS

Belgian_wine_spirits_NL_lowres_Page_1

OPEN BRIEF AAN DE REGERING MICHEL

VS-161118-open letter tax shift-NL_Page_1